De ce este necesar sa avem o copie de rezerva?
Daca te numeri printre persoanele carora li s-a stricat laptop-ul/calculatorul/telefonul si au pierdut majoritatea sau chiar toate pozele/documentele/fisierele stocate pe el probabil ca stii deja cat de important este sa ai o copie de rezerva. In cazul unei companii sau unui website un astfel de eveniment poate afecta sau chiar fii fatal respectivei firmei sau website. In mod normal furnizorul tau de hosting trebuie sa asigure backup-ul datelor, insa este RECOMANDAT sa iti faci si singur propria copie de siguranta sau sistem de backup.
Ce inseamna backup si unde trebuie stocat?
A realiza o copie de „rezerva” a tuturor documentelor sau a fisierelor, intr-un alt mediu de stocare, pentru a preintampina pierderea lor. Important este sa stocam acest backup pe orice alt dispozitiv: hdd extern, memory stick, alt calculator, sau in cloud – cu mentiunea ca este recomandat sa criptati fisierele. Nu putem face o recomandare in materie de unde este mai bine sa stocam copia de siguranta, important este sa existe aceasta copie de siguranta.
Cand trebuie efectuata aceasta copie?
Ca regula generala, cat mai des posibil. Ideal este sa efectuam o copie de siguranta zilnic. In cazul in care se adauga/opereaza modificari la perioade indelungate de timp este suficient sa faci o copie de siguranta dupa ce ai modificat/adaugat ceva nou. Intr-adevar nu pleci cu zero informatie daca ai un backup vechi de 12luni, insa nici nu te va ajuta extrem de mult.
Cum fac o copie de siguranta?
Noi recomandam efectuarea copiei de siguranta manual. Poti utiliza si soft-uri ce automatizeaza acest proces, insa iti recomandam sa verifici manual daca backup-ul s-a efectuat corect si complet. Varianta manuala implica autentificarea pe server/ftp/panou de control si copierea tuturor fisierelor ce ne intereseaza. Nu uitati de baza de date in cazul in care utilizati una! Nu o sa intram in detalii privind automatizarea acestui proces intrucat exista o sumedenie de aplicatii, fiecare cu bune si cu rele. Poti utiliza ORICE soft doresti, gratuit sau contra cost, atata timp cat verifici regulat daca isi face treaba corect.
De ce este absolut necesar ?
Pentru ca s-a intamplat si la „case mai mari” ca sistemele sa fie compromise – vezi cazul Yahoo .
Pentru ca pot aparea probleme hardware – Chiar daca mediile de stocare sunt optimizate si gandite a fi cat mai fiabile, factorii externi (precum opriea alimentarii cu energie electrica) sau interni (nimic nu este perfect) pot afecta, irecuperabil, dispozitivul. Chiar si in cazul sistemelor enterprise, riscul exista.
Greseli umane – De la a sterge un singur fisier din greseala pana la o comanda rulata in server cu consecinte ireversibile.
Actualizari esuate – Nu de putine ori o actualizare de soft a dus la probleme grave in functionalitatea sistemelor. Adevarata problema apare insa cand revenirea la versiunea anterioara NU este posibila fara a restaura un backup.
Nu in ultimul rand, vei pierde toata munca depusa in luni/ani. Vei pierde timp cu reconstruirea. Vei pierde datele clientilor si implicit veniturile. In unele cazuri reconstruirea NU mai este posibila si astfel afacerea/site-ul/informatiile sunt pierdute.
Concluzie
Fa backup regulat!
Recommended Posts
Atacuri malware – EMOTET
octombrie 29, 2020
HLINK implementează IPv6
decembrie 26, 2015
Autentificare in doi pasi la HLINK
septembrie 30, 2020